In balans

Bij AD(H)D

Wat is ADHD?

Als je AD(H)D (Attention Deficit (Hyperactivity) Disorder) hebt, denk en voel je je vaak anders dan andere kinderen. Daardoor loopt je vaak tegen een of meer problemen aan op het gebied van aandacht, hyperactiviteit en impulsiviteit. Ook volwassenen kunnen zich soms moeilijk concentreren, maken slordigheidsfouten of hebben moeite met lang stil zitten en bewegen onrustig.

Kinderen met AD(H)D vinden het vaak lastig de aandacht ergens bij te houden. Je kunt je niet goed concentreren en lijkt niet altijd goed te luisteren. Je wordt heel gemakkelijk afgeleid door externe prikkels. Instructies opvolgen en netjes werken is lastig. Ook kost plannen en organiseren vaak meer moeite. Als het even kan, ga je een taak die lang aandacht vereist uit de weg. Je bent vaak vergeetachtig bij dagelijkse bezigheden.

Wanneer de H in AD(H)D is toegevoegd staat dit voor hyperactief; je beweegt vaak onrustig. Je vindt het lastig om rustig te spelen, je te ontspannen of op je plek te blijven zitten. Je bent altijd druk in de weer en praat vaak aan een stuk door. Ook een hoge mate van impulsiviteit past binnen het plaatje. Je vindt het vaak lastig om op je beurt te wachten en verstoort vaak andermans gesprekken of bezigheden.

Een andere vorm van AD(H)D is ADD (Attention Deficit Disorder). Door ADD heb je, net als bij ADHD, grote problemen om je aandacht ergens bij te houden, maar je bent niet hyperactief. Je bent juist opvallend stil, dromerig en passief.

ADHD staat meestal niet op zichzelf, maar gaat samen met bijvoorbeeld angst- gedrags- of stemmingsproblemen. Erfelijkheid speelt kan een rol spelen bij ADHD. Daardoor groeien kinderen vaak op in een gezin waar ze niet de enige zijn met ADHD. Wanneer er sprake is van ADHD komt dit gedrag niet alleen thuis voor, maar ook op school en in de vrije tijd. Het is belangrijk om jou en je ouders te leren om hier op een positieve manier mee om te gaan. hier zijn allerlei mogelijkheden voor. 

Zo helpen wij een kind met ADHD

Als je AD(H)D hebt, zal je moeten leren omgaan met de uitdagingen, moeilijkheden en talenten die hierbij voorkomen. Dit is voor iedereen anders. Uitleg over hoe je hersenen werken zorgt al voor veel herkenning en begrip. Wij helpen middels een passende behandeling, zoals gedragstherapie of een (ouder)training. Ook bieden we de leerkracht handvatten als hier behoefte aan is.

Eerst bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende behandelmethodes. We kijken samen hoe we bepaalde vaardigheden in de praktijk kunnen verbeteren. Zo helpen we om te leren omgaan met impulscontrole, sociale vaardigheden en planning- en organisatievaardigheden.

Gedurende het traject ontwikkel je meer zelfvertrouwen en voel je je daardoor sterker, zelfverzekerder en meer in balans. Zo wordt je weerbaarder, leer je grenzen aan te geven en voor jezelf op te komen. Je leert dat andere kinderen anders kunnen denken en doen en hoe je hier rekening mee kunt houden.

Ook zijn er trainingen voor je ouders, broertjes en zusjes, want ook voor hen is het vaak lastig om met een gezinslid met ADHD om te gaan. Zo ondersteunen we het hele gezin om op een positieve manier met de situatie  te leren omgaan.

Er bestaan geen geneesmiddelen die ADHD kunnen verhelpen. Medicijnen kunnen soms wel nuttig zijn om bepaalde klachten of bijkomende problemen in goede banen te leiden.

Je bent niet de enige.
1 op de 20 kinderen heeft (last van) ADHD

Neem gerust contact met ons op!

Hulpprogramma’s:

Oudergroep AD(H)D

Vanuit de behandeling/begeleiding vinden we het belangrijk dat ouders leren hoe om te gaan met ‘anders zijn’ en daarmee positief in het leven te staan.  Hiervoor bieden wij de Oudergroep AD(H)D aan.

Lees hier meer over