Inge was het gezeur elke avond aan tafel helemaal zat en gooide het roer volledig om.

BOEI-Limburg sprak met Inge (37), getrouwd met Bas en moeder van Luca (8) en Puck (6)

Gek werd ik ervan. Elke dag weer opnieuw die vraag ‘Wat eten we vandaag?’ en als het geen friet of pizza was: ‘Lust ik niet!’, ‘Bah…vies!’

Iedere dag weer stond ik na mijn werk met buikpijn in de supermarkt te bedenken wat ik die avond zou gaan koken, in de wetenschap dat het toch weer een tafeldrama zou worden met veel gezeur en gehuil. Nee, echt gezellig was het bij ons aan tafel bijna nooit.

Het idee ontstond eigenlijk toen mijn man en ik de financiën aan het bekijken waren en we zagen dat we belachelijk veel geld aan boodschappen uitgaven. Om hier meer grip op te krijgen spraken we af nog maar 1x per week boodschappen te halen in plaats van elke dag. Hierdoor moesten we dus van te voren gaan nadenken over wat we die week wilden eten. Op een zaterdagochtend zijn we samen met de kinderen om tafel gaan zitten om te overleggen hoe ons weekmenu eruit zou gaan zien. De kinderen mochten hierin meedenken, waarbij we afspraken dat er 1x per week een ‘fast-food-day’ mocht zijn, maar voor de rest gewoon normaal en gezond eten.

We merkten dat de kinderen het heel leuk vonden om inspraak te hebben en wonder boven wonder wisten ze gezonde maaltijden op te noemen die ze wilden eten. Op een blad papier maakten we een weekmenu en gewapend met een echt boodschappenbriefje gingen we op weg naar de supermarkt, waar we voor de hele week alles in huis haalden.

Ineens hoefde ik na mijn werk niet meer de winkel in om daar als een zombie te staan nadenken, maar reed ik rechtstreeks door naar huis. Met 1 blik op het weekmenu wist ik direct wat ik uit de koelkast moest halen. Ook de kinderen hadden bij het opstaan al gezien wat we die dag gingen eten, want het weekmenu hangen we altijd op in de keuken. Geen discussie meer en geen ‘wat eten we vandaag?’ meer… heerlijk!

Aan tafel was het plots wonderbaarlijk gezellig. Zonder mokken en gezeur aten Luca en Puck hun avondeten op, hun bordje netjes leeg. We wisten niet wat ons overkwam, en dat elke avond weer…hallelujah!! Sindsdien zitten we iedere zaterdagochtend met het gezin om tafel om het weekmenu op te stellen. We doen dit nu al dik een jaar en het werkt als een trein!

We zijn hierdoor veel gezonder en ook gevarieerder gaan eten. In het begin hadden we 4 maaltijden die iedereen lustte, maar ondertussen zijn er dat veel meer omdat de kinderen zelf merkte dat ze het niet fijn vonden om elke week bijna dezelfde menu`s te eten. Ze komen zelf met andere ideeën om uit te proberen qua eten, we eten tegenwoordig zelfs vis, wie had dat ooit gedacht?!

Ook  gooien we bijna niks meer weg omdat het bijvoorbeeld over de houdbaarheidsdatum is, want daar houden we met boodschappen doen rekening mee. Wil je nog meer besparen, dan kun je met het samenstellen van de menu`s de folders met de weekaanbiedingen ernaast houden. Verder blijft er niet meer dagelijks allerlei extra`s aan je vingers in de supermarkt kleven, want je komt er simpelweg nog maar 1x per week. Het scheelt ons echt een hoop geld.

Dat zoiets simpels zo`n groot effect zou hebben had ik nooit durven dromen. Geen vragen meer, geen gezeur meer aan tafel en niet meer elke dag hoeven nadenken over wat we gaan eten. Het enige waar ik nog wel vaak over nadenk is dat we dit veel eerder hadden moeten doen!