Dit zijn de 30 dingen die je kind voor haar/zijn elfde verjaardag gedaan moet hebben.

In een boom klimmen. Een krab vangen. Wilde bramen eten. Een slakkenrace houden. Graven naar schatten op het strand. Dat zijn volgens de Britse organisatie National Trust vijf van de vijftig dingen die een kind zou moeten doen voor hij of zij ’11 jaar’ oud is.

De Britse evenknie van de Vereniging Natuurmonumenten maakt zich zorgen om het toenemende aantal ‘cotton wool kids’, kinderen die amper meer buiten spelen. De ouders van deze veredelde kasplantjes zijn als de dood dat hun kinderen zich bezeren tijdens het buiten spelen, als ze al niet worden ontvoerd door pedofielen. Kinderen die thuis achter de computer of voor de televisie zitten, zijn beter in de gaten te houden.

En als ze toch willen vliegeren, sneeuwballen gooien of paarden voederen dan zijn er genoeg omwonenden, politieagenten, ambtenaren, veiligheidsdeskundigen en onderwijzers die bereid zijn voor spelbederver te spelen. Op een beetje grasveld prijkt wel een ‘No ball games’ of ‘Keep off the grass’-bordje.

De lijst volgt op een onderzoek van de stichting waaruit blijkt dat Britse kinderen dagelijks gemiddeld 2,5 uur van hun vrije tijd achter een beeldscherm doorbrengen. Slechts 10 procent van hun speeltijd brengen ze door buiten het blikveld van hun ouders. Het territorium waar de kinderen spelen, is de afgelopen dertig jaar met 90 procent ingekrompen. Ouders die hun kinderen naar school laten fietsen, krijgen scheve blikken. Volgens de Trust is veel ouderlijke angst irreëel. Zo vallen er jaarlijks uiteindelijk meer kinderen uit hun bed dan uit een boom.

30 dingen:

1. In een boom klimmen

2. Van een heuvel rollen

3. Wildkamperen

4. Een hutje bouwen in het bos

5. Een steen over het water ketsen

6. Rennen in de regen

7. Vliegeren

8. Vissen met een net

9. Een appel van de boom eten

10.Spelen met kastanjes

11.Sneeuwballen gooien

12.Schatgraven op het strand

13. Moddertaartjes bakken

14. Een dammetje aanleggen

15. Sleeën

16. Iemand ingraven in het zand

17. Een slakkenrace houden

18. Over een omgevallen boom lopen

19. Touwslingeren

20. In de modder rollen

21. Bramen plukken

22. In een boom kijken

23. Naar een eiland gaan

24. ‘Vliegen’ in de wind

25. Een grasfluitje maken

26. Fossielen en botten zoeken

27. De zon zien opgaan

28. Een flinke heuvel beklimmen

29. Achter een waterval kruipen

30. Een vogel uit je hand voeren

Bron: www.volkskrant.nl