Redenen waarom kinderen in de puberteit steeds onhandiger lijken te worden.

Je ziet de hand naar het glas gaan en het glas precies zo vastpakken dat het omvalt. Drank spoelt over je laptop, een boek, de tafel, noem maar op. Niemand kan zo vakkundig een vol glas drinken omstoten als een puber. Het lijkt wel een gave om zo onhandig te zijn. De ellende is: je kind kan er niets aan doen. Echt niet.

Het is een rare gewaarwording. Kinderen die normaal gesproken nooit iets uit hun handen laten vallen, breken opeens je halve servies op het moment dat ze puber worden. Ze struikelen over iedere scheefliggende stoeptegel en vallen over iedere drempel die ze tegenkomen.
Je kunt het idee krijgen dat pubers het expres doen. Maar dat is niet terecht. Je kind uitlachen om zoveel onhandigheid of uitschelden wanneer er weer eens iets kapot valt is niet terecht. Pubers kunnen er ook niets aan doen dat ze opeens zo onhandig zijn.

Vrijwel iedere puber maakt tijdens de puberteit een groeispurt door. En tijdens die groeispurt groeit het lichaam in razend tempo. Soms wel tot 20 centimeter per jaar. Het lichaam kan die groei maar amper aan en puberhersens kunnen de groei eenvoudigweg niet bijbenen.

Voor de hersens van een puber zitten de handen en voeten opeens een stuk verder van de romp vandaan dan ze denken. En wanneer een puber gedachteloos een glas pakt of over straat loopt, kan dat tot gevolg hebben dat het misgaat. Dingen die je kind jarenlang zonder na te denken deed, worden opeens een opgave.

Doordat de hersens van je kind niet gewend zijn aan al die plotseling verlengde lichaamsdelen struikelt je kind vaker en zal hij of zij ook sneller iets uit z’n handen laten vallen. Boos worden op al die onhandigheid heeft dus geen enkele zin. Je kind kan er echt niets aan doen.

Gelukkig passen de hersens zich door alle onhandigheid wel snel aan aan het nieuwe lichaam, dus als de groeispurt over is, is de onhandigheid meestal ook snel verdwenen. Bovendien krijgen pubers door hun veranderende lichaam ook meer kracht, waardoor hun motoriek ook snel verbetert.

Bron: http://www.puber-wijzer.nl/onhandigheid.html