Buiten spelen is goed voor de ontwikkeling van je kind. Stimuleer dit en bescherm je kinderen niet te veel.

In de moderne maatschappij is er steeds minder ruimte voor kinderen om risico’s te nemen. Ouders hebben een lagere tolerantie voor risico en willen hun kinderen meer en meer beschermen. Daarnaast is de drang naar controle groter en de acceptatie voor pech en toeval lager. Er kán altijd iets gebeuren. Je kunt pech hebben, maar daar moet je niet vanuit gaan. Denk maar aan alle keren dat er niks gebeurde terwijl het best vervelend had kunnen uitpakken. Die ervaringen moet je je kind ook gunnen.

Vroeger was het vrij normaal dat kinderen in bomen klommen, hutten bouwden en lange tijd zonder ouders in de bossen speelden. Dat wordt steeds zeldzamer. Maar uit onderzoek blijkt dat het voor kinderen essentieel is om risico’s te nemen en daarmee te leren wat hun grenzen zijn. Ze verleggen op die manier hun grenzen en overwinnen hun angsten. Bovendien ervaren ze spanning, opwinding en trots bij het spelen en bereiken van dingen die ze eerder nog niet durfden. Als ouder kun je hierin een belangrijke rol spelen, door je kinderen te stimuleren en vrij te laten in het spelen en nemen van risico’s.

Verschil risico en gevaar

Of iets gevaarlijk is voor een kind is afhankelijk van de leeftijd. Risico is een combinatie van de kans dat iets verkeerd kan gaan en de ernst van de uitkomst. Het gaat er dus in zeker zin om de mogelijke consequentie in te schatten, tezamen met de kans dat het zou kunnen gebeuren. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen spelen bij open water voor een kind van 2 of een kind van 12. Als het misgaat is het gevolg voor een kind van 2 verschrikkelijk, voor een kind van 12 slechts een nat pak. Zo is het risico op een bult, schram of wondje niet iets om je druk om te maken. Als je kind pijn heeft is dat natuurlijk nooit leuk, maar wel erg belangrijk voor de ontwikkeling. Niet voor niets zegt men ‘men leert door vallen en opstaan’. De rol van de ouder is om in te grijpen als het kind zelf de risico’s niet goed kan inschatten, omdat het daar de vaardigheden of kennis niet voor heeft. In alle andere situaties kan het kind er in het ergste geval alleen maar van leren.

Hoe laat je je kind meer risico nemen?

Het is normaal dat je je kind wilt beschermen. Je hoeft ook niet ineens alles te veranderen en je kind alles te laten doen. Het is belangrijk dat je je kind leert kennen en begrijpt wat het wel en niet kan. Kijk goed terwijl het speelt in de speeltuin, en je zult zien dat je kind zelf overal de risico’s inschat en ook de grenzen opzoekt. Sommige kinderen zijn meer onbezonnen dan anderen. Sommige kinderen zijn onhandiger dan anderen. Houdt daar rekening mee en probeer vervolgens alleen in te grijpen als je een echt gevaar ziet. Bedenk ‘wat is het ergste dat kan gebeuren?’. Alleen als dat gevolg echt ernstig is, en je twijfelt of je kind dat zelf wel beseft, kun je ingrijpen. Maar probeer je natuurlijke drang om meteen iets te doen te onderdrukken! Laat je kind fouten maken.

1. Kijk en luister naar je kind. Leer je kind kennen en praat erover. Waarom durf het weinig? Waarom wil het altijd gevaarlijke dingen doen?
2. Luister naar je eigen gevoel. Jij weet het beste wat je kind wel en niet kan, laat je niet beïnvloeden door anderen.
3. Grenzen Verleggen. Proberen en grenzen opzoeken is natuurlijk gedrag. Probeer je daarop voor te bereiden.
4. Maak duidelijk afspraken. Bijvoorbeeld in welke boom wel, en in welke boom niet geklommen mag worden, of hoe hoog. Bekijk ook af en toe of die afspraken nog wel nodig zijn.
5. Moedig aan en houd afstand. Moedig je kind aan als het iets nieuws probeert en geef de ruimte om te experimenteren. Je kan wel tips geven. (“eerst je voet, dan je hand” etc).
6. Waarschuw niet te snel. Laat je kind het doen, ga het niet de hele tijd vasthouden en onderdruk je neiging om in te grijpen. Probeer eens om gewoon tot 10 te tellen als je wilt roepen.

Het belangrijkste is het besef dat je kind leert door te spelen en risico’s te nemen. Door teveel in te grijpen en te beschermen, beperk je je kind dus juist! Laat het los en je zult zien dat je kind meer kan dan je denkt.

Leuke natuurspeelplekken in heel nederland

Ben je wel een keertje klaar met de speeltuin en het pleintje in de buurt. Zoek de natuur op! Wij hebben in elke provincie een leuke natuurspeeltuin gevonden.

Zuid Holland – De Speeldernis
De Speeldernis is een groots avontuurlijk terrein waar kinderen komen spelen met bomen, takken, riet en water. Er is zelfs een kampvuurplaats en een heuse tipi.

Limburg – Avonturenpark Valdeludo
Een geweldig park met een eigen klimberg, huttenbouwbos en speelrivier.

Brabant – ‘t Kwekkeltje
In het ‘t Kwekkeltje vind je een mega touwbrug, waterspeelplaats, een enorme zandbak, verschillende glijbanen, graafmachines, een skelterbaan en een speelweide.

Noord-Holland – Speelterrein Meermond
Het speelbos is een spannend speelterrein voor kinderen waar bijna alles mag. Er is een glijbaan en een kabelbaan en om het Park Meermond heen kun je met je kind een educatieve wandeling maken.

Groningen – De Noorderriet
Dit kinderspeel eiland heeft een uitkijkheuvel en veel natuurlijke speelvoorzieningen, zoals een spannende kabelbaan over het water.

Friesland – Spijkerdorp
Een megagrote avonturen speelplaats van maar liefst 7500 m2 waar je de mooiste hutten kunt bouwen. Ook is er een grote speeltuin.

Zeeland – De Boomhut
De eerste natuurspeeltuin in Zeeland! Hier vind je waterpartijen, kruiptunnels, een vuurplaats, bomen om in te klimmen, kliederen met zand en water en hutten of dammetjes.

Gelderland – Speelpark watertorenweg Bosspeeltuin
Van klauteren tot je evenwicht bewaren op boomstammen en van het zoeven van de heuvel met de tokkelbaan tot het bouwen met takken.

Flevoland – Speelbos de Zevensprong
Gelegen in het grootste bos van Flevoland tussen Zeewolde en Nijkerk op het ‘oude land’. Hier kunnen kinderen hutten bouwen, klauteren, in bomen klimmen, gaten graven en over een echte touwbrug lopen.

Overijssel – Takkenbende en Waterstam
Op beide speelplekken, de Takkenbende voor kinderen tot 7 jaar en de Waterstam voor kinderen vanaf 8 jaar kunnen kinderen zich helemaal uitleven in de natuur.

Drenthe – Speelbos Emmerdennen
Een natuurlijke speeltuin waar je in bomen kunt klimmen en over slootjes springt en boomhutten en bruggetjes kunt bouwen. Hier mag je buiten de paden komen en kunnen kinderen zich uitleven.

Utrecht – Maximapark
De Bosspeeltuin is een grote en avontuurlijke speeltuin met voornamelijk houten speeltoestellen.

Op dit overzicht van natuurspeelplaatsen vind je nog veel meer avontuurlijke speelplaatsen

Veel speelplezier toegewenst!

 

bron: https://www.nationalehulpgids.nl/nieuws/bescherm-je-kinderen-niet-te-veel/?utm_campaign=Nationale_Hulpgids_nieuwsbrief&utm_source=Nationale%20Hulpgids%20Nieuwsbrief&utm_medium=email