Hoe zorg je ervoor dat je kind het leuk vindt om alleen te spelen?

Tip 1) Speelomgeving

Zorg dat de speelomgeving van je kind opgeruimd en kindvriendelijk is. Zo wordt je kind niet afgeleid door teveel speelgoed op de grond maar kan hij zich concentreren op een of twee speeltjes. Ook hoef je dan niet te storen tijdens het spelen omdat er misschien iets kapot kan gaan of je kind zich kan bezeren.

Tip 2) Heb geduld

De kans op protest en huilbuien is groot als je je kind aan wilt leren om zelf te spelen. Geef hier niet te snel aan toe. Je kind moet nu eenmaal wennen aan deze nieuwe situatie, blijf daarom je kind positief benaderen en verlies niet je geduld.

Tip 3) Korte aandacht

Geef je kind kort de aandacht als hij daarom vraagt. Wil hij een kusje of laten zien wat hij aan het doen is? Speel er even kort op in en ga dan verder met je eigen bezigheden. Je zult zien dat kind uiteindelijk niet zal drammen om meer aandacht omdat hij dit genoeg krijgt wanneer hij erom vraagt.

Tip 4) Creëer langzaam afstand

Komt je kind vaak naar je toe als hij aan het spelen is? Blijf dan in het begin in de kamer. Zorg dat je bereikbaar bent en verleg steeds de grens. Lees bijvoorbeeld eerst op de grond een tijdschrift, verschuif na een aantal dagen naar de bank en probeer later een keer af te wassen. Je kind went op die manier langzaam aan de afstand tussen jullie.

Tip 5) Verleg de aandacht

Verleg de aandacht zodra je kind naar je toe komt. Wil hij samen met de bal spelen? Rol dan de bal naar de andere kant van de kamer, waar een ander speeltje ligt. Grote kans dat tegen de tijd dat hij daar is aangekomen, hij gefascineerd raakt door het nieuwe speelgoed en zelf verder speelt.

Tip 6) Niet storen

Is je kind eenmaal lief aan het spelen? Stoor hem dan niet. Blijf stil, maak geen oogcontact en negeer hem zelfs een beetje. Zo kan hij helemaal opgaan in zijn fantasie.

Tip 7) Geef speelopties

Als je kind je wil laten zien waarmee hij aan het spelen is, geef dan een andere speeloptie. Zeg bijvoorbeeld: “Oh wat een mooie auto! Kan die ook op de vensterbank rijden?” Zo geef je aandacht, maar tegelijkertijd een nieuw speelalternatief om uit te proberen.

Tip 8) Complimenten geven

Geef je kind genoeg complimenten als hij lekker zelf aan het spelen is. Door zijn bedrag te belonen met een positieve en blije reactie zal hij het gedrag als leuk gaan ervaren en trots zijn als hij zelf speelt.

Tip 9) Kleine stapjes

Raak niet gefrustreerd als je kind kleine stapjes maakt in het alleen spelen. Vier elke minuut die hij langer alleen speelt en gun het tijd. Het is voor je kind ook even wennen en juist door het stap voor stap aan te pakken, zal hij het alleen spelen steeds leuker gaan vinden.

Tip 10) Duidelijk communiceren

Wil je iets voor jezelf doen in een andere kamer? Het helpt om dit duidelijk te communiceren met je kind. Je denkt misschien dat hij het niet snapt, maar als je uitlegt dat je over tien minuten terug bent (gebruik eventueel een kookwekker of klok) leert hij zichzelf te vermaken in de tussentijd.

Bron: http://www.mamaenzo.nl/10-tips-zo-leer-je-je-kind-zichzelf-vermaken/