Annemieke Lamers

Orthopedagoog

Mijn naam is Annemieke Lamers, bij de SKJ en NVO geregistreerde orthopedagoog. Een orthopedagoog houdt zich bezig met het adviseren van ouders over ‘normale’ opvoedssituaties en daarnaast ook met het begeleiden van kinderen en hun ouders bij wie de ontwikkeling of opvoedsituatie anders verloopt. Normaal zal de ontwikkeling van een kind, behorend bij de leeftijd, via een aantal stappen verlopen. Gaat de ontwikkeling van een kind duidelijk langzamer dan bij de meeste andere kinderen dan ontstaat er een bijzondere situatie: een achterstand in de ontwikkeling. Het kan zijn dan er een spanning ontstaat tussen het kind en de omgeving en dat deze spanning zo hoog oploopt dat het niet meer ‘normaal’ is en dat mensen er last van hebben. In één van deze situaties of in beiden, lever ik graag een bijdrage om de ontwikkeling weer vlot te trekken.

De afgelopen jaren ben ik als orthopedagoog werkzaam geweest in de dag- en nachtbehandeling waar kinderen verbleven die uit huis geplaatst zijn. Bij het behandelen van het kind en het gezin komt steeds het verschil tussen bijzonder en normaal terug. Het behandelen is bedoeld om een bijzondere situatie te veranderen in een normale. Ik ben gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met hechtingsproblemen en trauma gerelateerde problematiek. Daarbij is mijn visie om samen aan een gezamenlijk plan te werken, zodat er een stabiele situatie ontstaat, er een veilige en fijne sfeer ontstaat waarin het kind en het gezin weer groeit. Samen genieten en plezier hebben is uiteindelijk wat we allemaal willen.

Tijdens mijn studiejaren (HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Pedagogische Wetenschappen) ontdekte ik zelf hoe patronen in een gezin je kunnen vormen tot wie je bent als persoon. De relaties die ontstaan in een gezin zijn krachtig, ze helpen maar kunnen ook belemmeren.

Nieuwsgierig was ik naar hoe je deze patronen verlegt en dit bracht mij naar het volgen van een eenjarige basisopleiding systeemtherapie. Het benutten van het netwerk om het kind heen kan in de meeste gevallen heel waardevol zijn.

Als persoon ben ik rustig, open en betrokken. Ik ga uit van de krachten van de ander en bevestig mensen graag in deze krachten oa door het geven van complimenten. Ik stel beschouwende vragen en houd er van als mensen zelf tot inzicht komen door de coaching die zijn ontvangen.

Naast dat het ondersteuning bieden bij opvoeden mijn vak is, ben ik zelf in mijn thuissituatie ook volop bezig met het opvoeden van mijn drie kinderen. Samen met mijn man geniet ik enorm van onze twee jongens (2012 en 2014) en een meisje (2016). Soms is het zoeken, experimenteren en is er weer een stap gezet. Loop je hierbij vast, dan ben ik graag van betekenis.