Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden?

Een scheiding heeft een grote invloed op het leven van kinderen.

De manier waarop je je kinderen verteld dat je gaat scheiden, kan cruciaal zijn. Wij hebben voor jullie wat tips op een rijtje gezet om het nieuws op beste manier te brengen.

  • Zelfs al is je huwelijk over, je blijft allebei ouder. Je kinderen hebben er baat bij als jullie één team vormen op de momenten dat zij betrokken zijn. Kijk naar de toekomst van jullie kinderen en wat zij belangrijk vinden. Met andere woorden: plaats de liefde voor jullie kinderen boven de negatieve emoties die jullie hebben naar elkaar toe.
  • Vertel je kinderen samen dat jullie uit elkaar gaan. Op die manier kunnen jullie er beide zijn als ze je nodig hebben. Daarnaast zorgt het ervoor dat je kinderen niet het gevoel krijgen dat ze een kant moeten kiezen. Bereid het gesprek goed voor en zorg ervoor dat je je eigen emoties de baas bent.
  • Zorg dat de boodschap duidelijk is. Draai er niet omheen.
  • Leg je kinderen uit dat papa en mama gaan scheiden omdat ze niet meer verliefd zijn op elkaar. Kijk uit met: papa en mama houden niet meer van elkaar. Kinderen kunnen de indruk krijgen dat “houden van” kan stoppen en zijn bang dat hun ouders op een dag ook niet meer van hen zullen houden.
  • Één van de belangrijkste dingen om te benadrukken is dat de scheiding niet de schuld is van jullie kinderen. Kinderen hebben de neiging om te denken dat hun ouders ruziën vanwege stout gedrag van het kind. Het is belangrijk om de kinderen niet te betrekken bij de ruzies.
  • Blijf de dagelijkse rituelen gewoon vol houden, zoals een verhaaltje lezen voor het naar bed gaan.
  • Onzekerheid is lastig voor kinderen. Maak zo snel mogelijk plannen voor de toekomst, zodat je je kinderen antwoord kunt geven op een aantal vragen. Ze vragen zich af: “Waar en bij wie ga ik wonen? Krijg ik mijn eigen kamertje? Moet ik naar een andere school?” Deze vragen moeten snel duidelijk zijn voor kinderen.