Bedtijd

Wat is nu een geschikte tijd voor je kind om naar bed te gaan? 

Rondom de vraag: Wat is een geschikte bedtijd voor mij kind? is geen concreet antwoord te geven. Afhankelijk van slaapbehoefte en energieverbruik is dit voor ieder kind anders. Iedereen weet dat genoeg slapen belangrijk is, zeker voor je kind. Bij kinderen is het van belang dat ze weer op kunnen laden na een drukke dag. Jonge kinderen ontwikkelen zich snel en dit kost een berg energie.Een baby heeft nog heel veel slaap nodig. Hij slaapt dan ook nog wanneer het hem uitkomt en hij heeft geen vast ritme. Na het eerste jaar begint er meer een vaste structuur in te komen. Je dreumes slaapt dan het meeste ’s nachts en nog een aantal uur overdag. Wanneer je moet stoppen met het middagdutje verschilt per kind. Het ene kind doet op zijn derde nog een middagdutje van een paar uur terwijl de andere driejarige helemaal niet meer overdag slaapt.

Op de basisschool wordt er niet meer overdag geslapen. Doet je kind nog steeds een middagdutje terwijl hij bijna naar de basisschool gaat? Probeer het dutje dan wat vaker over te slaan. Laat je kind wel in de avond eerder naar bed gaan als hij/zij daar behoefte aan heeft. De meeste kinderen tussen de vier en de zes jaar gaan tussen 18.30 en 19.15 naar bed. Het wordt aanbevolen om kinderen van deze leeftijd ongeveer 11 uur te laten slapen.De gemiddelde tijd dat Nederlandse kinderen tussen de vier en de zes jaar echt slapen is echter 9,5 uur. Veel ouders hanteren de regel dat het kind een kwartier langer op mag blijven bij elk jaar dat hij ouder wordt. De gemiddelde bedtijd voor een kind is dan ook:

4-6 jaar vanaf 18.30-19.15 uur
7-8 jaar vanaf 19.30-20.00 uur
9-10 jaar vanaf 20.00-20.30 uur
10-12 jaar vanaf 21.00 uur

In Nederland is het gebruikelijk dat kinderen een speciale ‘kinderbedtijd’ hebben. Dit is opmerkelijk aangezien dit fenomeen in de meeste culturen helemaal niet bekend is. Naast Nederland is het alleen in de Duitstalige landen normaal dat kinderen vroeg naar bed moeten. In de rest van de wereld gaan kinderen pas naar bed als ze moe zijn en zelf naar bed willen.Dit is ook te zien aan de kinderprogramma’s op televisie. In Nederland zijn deze tot een uur of 8 in de avond te zien. In veel andere landen zijn er tot middernacht nog gewoon kinderprogramma’s te zien. Kinderen vinden het dan ook niet ‘stoer’ om lang op te blijven. In Nederland is laat naar bed gaan voor ‘grote kinderen’. Alleen is het in deze culturen vaak wel gebruikelijk dat kinderen een middagdutje of zelfs een lange siësta doen overdag. Zo komen de kinderen alsnog aan voldoende slaap.

Bron: www.oudersvannu.nl