30 dingen die je kind gedaan moet hebben

Dit zijn de 30 dingen die je kind voor haar/zijn elfde verjaardag gedaan moet hebben. 

In een boom klimmen. Een krab vangen. Wilde bramen eten. Een slakkenrace houden. Graven naar schatten op het strand. Dat zijn volgens de Britse organisatie National Trust vijf van de vijftig dingen die een kind zou moeten doen voor hij of zij '11 jaar' oud is.

De Britse evenknie van de Vereniging Natuurmonumenten maakt zich zorgen om het toenemende aantal 'cotton wool kids', kinderen die amper meer buiten spelen. De ouders van deze veredelde kasplantjes zijn als de dood dat hun kinderen zich bezeren tijdens het buiten spelen, als ze al niet worden ontvoerd door pedofielen. Kinderen die thuis achter de computer of voor de televisie zitten, zijn beter in de gaten te houden.

En als ze toch willen vliegeren, sneeuwballen gooien of paarden voederen dan zijn er genoeg omwonenden, politieagenten, ambtenaren, veiligheidsdeskundigen en onderwijzers die bereid zijn voor spelbederver te spelen. Op een beetje grasveld prijkt wel een 'No ball games' of 'Keep off the grass'-bordje.

De lijst volgt op een onderzoek van de stichting waaruit blijkt dat Britse kinderen dagelijks gemiddeld 2,5 uur van hun vrije tijd achter een beeldscherm doorbrengen. Slechts 10 procent van hun speeltijd brengen ze door buiten het blikveld van hun ouders. Het territorium waar de kinderen spelen, is de afgelopen dertig jaar met 90 procent ingekrompen. Ouders die hun kinderen naar school laten fietsen, krijgen scheve blikken. Volgens de Trust is veel ouderlijke angst irreëel. Zo vallen er jaarlijks uiteindelijk meer kinderen uit hun bed dan uit een boom.

30 dingen: 

1. In een boom klimmen 

2. Van een heuvel rollen 

3. Wildkamperen 

4. Een hutje bouwen in het bos 

5. Een steen over het water ketsen 

6. Rennen in de regen 

7. Vliegeren 

8. Vissen met een net 

9. Een appel van de boom eten 

10.Spelen met kastanjes 

11.Sneeuwballen gooien 

12.Schatgraven op het strand 

13. Moddertaartjes bakken 

14. Een dammetje aanleggen 

15. Sleeën 

16. Iemand ingraven in het zand 

17. Een slakkenrace houden 

18. Over een omgevallen boom lopen 

19. Touwslingeren 

20. In de modder rollen 

21. Bramen plukken 

22. In een boom kijken 

23. Naar een eiland gaan 

24. 'Vliegen' in de wind 

25. Een grasfluitje maken 

26. Fossielen en botten zoeken 

27. De zon zien opgaan 

28. Een flinke heuvel beklimmen 

29. Achter een waterval kruipen 

30. Een vogel uit je hand voeren

Bron: www.volkskrant.nl