Obesitas psychisch?

Zijn psychologen de verlossers van obesitas?

Met het probleem – wel af willen vallen, maar daar niet in slagen – kloppen mensen vaak bij de huisarts aan. Ze denken een medisch probleem te hebben. Maar is obesitas dat wel? Anita Jansen, hoogleraar experimentele klinische psychologie aan de Maastricht University en gespecialiseerd in eetstoornissen en obesitas denkt van niet:

Meer dan 1 op de 10 mensen in Nederland is te zwaar. Dat is zorgwekkend. De overtollige kilo’s die mensen met obesitas meetorsen brengen serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee. De kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker zijn bij obesitas aanzienlijk groter.

Bij sommige mensen met obesitas is een genetische kwetsbaarheid geconstateerd. Dat betekent dat ze genetisch materiaal overgeërfd hebben dat resulteert in een verhoogde kans op overgewicht. Vaak wordt gedacht dat deze mensen er niets aan kunnen doen dat ze dik zijn. Maar dat is niet helemaal waar, vindt Jansen. “Vaak heeft die genetische kwetsbaarheid juist te maken met gedrag. Deze mensen zijn gevoeliger voor lekker eten en kunnen dat moeilijker laten staan. En daar kun je vanuit de psychologie wel iets mee.”

Van beroemde diëten en bewegingsprogramma’s is Jansen niet onder de indruk. “De meeste deskundigen op het gebied van obesitas pleiten voor het aanpassen van de levensstijl. Dat advies is inderdaad heel verstandig, maar het helpt niet. De meeste mensen met obesitas en de wil om af te vallen, weten heel goed dat ze minder moeten eten en meer moeten bewegen. Het lukt ze alleen niet. En met dat probleem – wel af willen vallen, maar daar niet in slagen – kloppen mensen vaak bij de huisarts aan. Want ze denken een medisch probleem te hebben. Maar is obesitas dat wel?” Jansen denkt van niet. Ze ziet het als een gedragsprobleem. En dan ben je bij de huisarts feitelijk aan het verkeerde adres. “Kijk, als je medische problemen hebt, moet je zonder meer naar de huisarts gaan. Maar als je af wilt vallen, wil je eigenlijk jouw ingesleten gewoonten veranderen. En dan kun je beter een psycholoog opzoeken. In de aanpak van obesitas is veel te weinig aandacht voor de psychologie. Het is echt een onderbelicht gebied. Zonde. Want er is reden genoeg om deze aanpak te benutten.”

https://www.psynip.nl/actueel/nieuws/2017/psychologen-verlossers-obesitas/