Opa en oma: Verwennen

Het verschil tussen verwennen en verrassen

We kennen het allemaal wel; opa en oma verwennen de kleinkinderen. Een snoepje, een cadeautje, een ijsje, noem het maar op. Een beetje verwennen hoort bij de rol van grootouders, maar er is een grens.

Wat is verwennen eigenlijk?
Uit onderzoek blijkt dat verwennen in relatie staat tot de behoeften en wensen van een kind. Het kind krijgt dan alles wat zijn hartje begeerd. Een kind dat veel materiële spullen krijgt, hoeft niet persé vewend te zijn. Als het kind er geen behoefte aan heeft en er zelfs niet om vraagt, is er geen sprake van verwennen. Een kind is eerder verwend als hij/zij continu blijft vragen en niet (lang) tevreden is met de spullen die hij/zij al heeft.

Welke verschillende vormen zijn er?
- Materiële verwenning: Dit heeft betrekking op het aantal speelgoed/spullen.
- Pedagogische verwenning: Dit heeft te maken met de vrijheid van het kind. Worden er weinig regels gehanteerd, dan kan er sprake zijn van pedagogische verwenning. In extreme mate kan er sprake zijn van verwaarlozing.
- Emotionele verwenning: Dit heeft betrekking op de vrijheid die het kind krijgt om emoties te tonen en op de mate aandacht die het kind krijgt tijdens het tonen van bepaalde emoties. Met name de discipline ontbreekt hierin. Het kind leert bijvoorbeeld niet wanneer hij/zij moet stoppen met huilen of schreeuwen.

Wat zijn de effecten van het verwennen van je kleinkind?
Verwennen kan leiden tot problemen. Denk hierbij aan problemen bij de ontwikkeling van je kleinkind. Zo kan verwennen leiden tot een lage frustratietolerantie en oppositioneel, manipulerend gedrag. Dit soort gevolgen van verwenning blijven ook op volwassen leeftijd merkbaar.

Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat verwenning indirect dus ook een vorm van verwaarlozing is. Wellicht verwen jij jouw kleinkind onbewust, grootouders bedoelen het vaak goed. Let daarom op dat je het niet te veel doet. Een beetje verwennen mag uiteraard, maar er moet een grens zijn. Het hangt natuurlijk ook sterk af hoe vaak je jouw kleinkind ziet. Een paar keer per jaar verwennen is heel iets anders dan wanneer je 2 keer per week voor jouw kleinkind zorgt. Voor het welzijn van jouw kleinkind moet er een scheidingslijn zijn tussen verwennen en verpesten.

Verwen ik mijn kleinkind?
Wees je ervan bewust dat verwennen een sluipend proces is. Voordat je het door hebt, overschrijd je de grens tussen goed en slecht verwennen. Dit gebeurt vaak onopgemerkt: er is namelijk geen algemene norm voor wat net goed is en wat te veel is. Het is verstandig om jezelf af en toe een aantal vragen te stellen. Het gaat met verwennen namelijk altijd om de context. Vroeg je kleinkind erom? Hoefde je kleinkind er niets voor te doen? Heb je het uiteindelijk toch gekocht na een tijd gezeur en gesmeek? Dan is er geen sprake meer van verrassen, maar van verwennen.