Terug naar school

 

Nu de zomer bijna ten einde is, kan het lastig zijn om terug te vallen in het gebruikelijke rooster, zowel voor de kinderen als voor de ouders. De truc is om vooruit te plannen. Bedenk strategiën en manieren om zo georganiseerd mogelijk te werk te gaan, zodat jouw kind zonder problemen het nieuwe schooljaar start. Hierdoor kun jezelf en je gezin een hoop stress besparen.

Hier volgen een aantal tips om je kinderen op succesvolle wijze weer in het terug naar school ritme te krijgen, terwijl je zelf de rust bewaart.

- Één week voor het begin van het nieuwe schooljaar,  de kinderen al naar bed laten gaan en opstaan op de tijden die ze ook zouden moeten hanteren op schooldagen. Het kan namelijk even duren voordat het lichaam gewent is aan het niet-zomerse ritme.
- Maak een familiekalender. Het maakt niet uit dit een online kalender is of een ouderwetse muurkalender. Het geeft aan wanneer er familie-activiteiten plaatsvinden en ieder zijn belangrijkste activiteiten staan daarop. Dit helpt bij het plannen en geeft aan waar er eventuele conflicten zijn.
- Bepaal of vernieuw de regels met betrekking tot de computer, televisie en andere technologische apparaten. Wat en wanneer is iets toegestaan en vooral voor hoelang?
- Kies een vaste tijd om gezellig te kletsen met het gezin, bijvoorbeeld tijdens het avondeten of voor het slapen gaan.
- Bespreek wat de kinderen verwachten van de eerste schooldag, hierdoor voelen zij zich beter voorbereid.
- Bezoek de school voordat het schooljaar weer begint. Als het mogelijk is, laat jouw kind alvast kennis maken met het nieuwe klaslokaal en het schoolplein. Een bekend gebied zorgt voor rust en comfort.
- Bepaal een doordeweekse bedtijd en een bedtijd voor in het weekend. Zie erop toe dat je kinderen zich hieraan houden.
- Leg alvast de kleren voor de kinderen en probeer de kinderen, die al oud genoeg zijn, zelf hun kleren al klaar te leggen voor de volgende dag.
- Vraag je kinderen om mee te helpen aan een georganiseerde structuur, door simpele afspraken te maken zoals broodtrommels in de vaatwasser te zetten en gymkleren in de wasmand te stoppen als ze thuis komen van school.
- Zorg dat je een lijst in je tas of op je telefoon hebt, waarop bijvoorbeeld schoolspullen, kleding of eten staat dat je deze week nodig hebt.
- Praat over jullie gevoelens met jouw kinderen na een schooldag. Bespreek de angsten, de zorgen en de problemen openlijk.
- Ga iets leuks doen. Zorg voor ontspanning in de stressvolle tijd van het jaar.

Voor meer leuke en handige tips: http://magazine.nl.care.com/80-back-school-tips-voor-kinderen-en-ouders/