Omgaan met onnodige negativiteit

Omgaan met onnodige negativiteit

Soms kom je in situaties terecht waar je helemaal niet wil zijn. Situaties waarin negatief gepraat wordt over anderen of over gebeurtenissen waar je niets aan kunt veranderen. De roddel en achterklap waar je helemaal geen zin in hebt. Maar gelukkig is er een uitweg. Vandaag geef ik je graag 10 positieve perspectieven voor hoe je om kunt gaan met deze onnodige negativiteit. Kies je eigen perspectief.

1. Het afstands-perspectief
Je hoort het wel, maar je betrekt het niet op jezelf. Het geroddel gaat niet over jou. Het gaat zelfs niet over degene die het vertelt. Het gaat over heel andere mensen.

2. Het stilte-perspectief
Je hoeft niet mee te gaan in de negatieve praat over anderen. Vertel geen ‘oh ja, dat heb ik ook’-verhalen. Je kunt gewoon stil zijn.

3. Het tijds-perspectief
Oh, dit is nu zo, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Alles stroomt en niets blijft.

4. Het luisterend oor-perspectief
De ander wil blijkbaar zijn verhaal even kwijt. Soms is een luisterend oor of een knuffel alles wat iemand nodig heeft. Dat bied je graag.

5. Het ‘totale plaatje’-perspectief
Negativiteit doet ons soms vergeten dat er ook nog een heleboel dingen goed gaan. Kijk daarom naar alle levensdomeinen en benoem ook de plussen. (Levensdomeinen: liefde, gezondheid, familie en vrienden, werk, persoonlijke ontwikkeling, welvaart, plezier en ontspanning, huis)

6. Het loslaat-perspectief
Draag het niet langer met je mee. Als het verhaal klaar is, is het klaar. Bedenk voor jezelf een kort ritueel om jouw aandacht te verleggen. Je glimlach, een dansje, diep ademhalen en stoom afblazen.

7. Het dankbaarheids-perspectief
Stel goede vragen. Waar ben je dankbaar voor? Wat gaat er wel goed?

8. Het ‘positief roddelen’-perspectief
Je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen om alleen maar positieve verhalen te vertellen over mensen die er niet bij zijn. In ieder mens schuilt wel iets moois.

9. Het geluks-perspectief
Gelukkige mensen houden zich bezig met dingen die ze zelf kunnen veranderen. Waar ze zelf invloed op hebben. Je kunt hier zelf voor kiezen.

10. Het groei-perspectief
Je kunt als persoon groeien. Jezelf ontwikkelen. Je kunt hier beter mee om leren gaan. Dat is heerlijk toch.

Bron: http://www.voorpositiviteit.nl/omgaan-met-onnodige-negativiteit/