Pesten onder jeugd neemt toe

De Kindertelefoon constateert dat het pesten onder de jeugd snel toeneemt.

De Kindertelefoon constateert dit na een stijgend aantal meldingen per jaar. Maar liefst 450.000 meldingen kwamen binnen, van kinderen, ouders en leerkrachten. Meer dan 18.000 kinderen tussen de 8 en 18 jaar wisten het telefoonnummer te vinden, online werden er meer dan 5000 chatgesprekken gevoerd.

Schaamte
Iemand die gepest wordt kan zich schamen en het moeilijk vinden om erover te praten. Angst om niet te worden geloofd kan een rol spelen. Of ze hebben een schuldgevoel, denken dat ze stom zijn en dat het hun eigen schuld is dat ze gepest worden. Vertellen voelt dan als klikken en daarmee doen ze voor hun gevoel weer iets wat afgekeurd wordt. En dat kan leiden tot nog meer pesten. Schaamte omdat ze niet voor zichzelf op kunnen komen, speelt ook vaak een grote rol. En misschien denk je daar niet zo snel aan: kinderen willen hun ouders niet ongerust maken. Ze willen dat ze juist trots op hen zijn.

Signalen van pesterijen
Of iemand gepest wordt kun je vaak opmaken uit verschillende signalen, zoals veel last hebben van hoofd- of buikpijn of schoolresultaten die plotseling achteruit gaan. Maar ook niet graag meer naar school of sport gaan, zich isoleren van anderen of agressiever gedrag, kunnen signalen zijn. Iemand kan te maken hebben met steeds terugkerende beschadigingen van zijn of haar spullen. Als het gedrag opeens heel erg verandert, dan is de kans groot dat er iets aan de hand is. Het kan natuurlijk ook iets anders zijn dan pesten.

​Wat kun je doen als iemand gepest wordt?
​Als je merkt dat iemand wordt gepest, probeer er dan eens met hem of haar over te praten. Zeg ook wat het je doet! Het voelt voor het slachtoffer al een stuk prettiger als die er met een ander over kan praten. Durf ook eens voor de ander op te komen en laat de pester weten dat die op moet houden. Een opmerking als als: ‘Doe eens normaal joh!’, kan de pester al tot andere gedachten brengen. Soms heeft de pester niet door dat die te ver gaat. Vraag degene die wordt gepest wat die graag zou willen doen om het pesten te laten stoppen. Stap eventueel samen naar iemand toe die kan helpen. Maak het niet kleiner dan het is, neem het probleem serieus!

Er is hulp!
Als iemand aangeeft dat er gepest wordt en het lukt niet om hier een verandering in aan te brengen, kan BOEI-Limburg ondersteunen. Voor vragen kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Handige links
www.pestweb.nl 
www.gezondeschoolfryslân.nl 
www.mijnkindonline.nl
www.cjg.nl
Pesten (folder)
Weerbaarheid (folder)
Zelfvertrouwen (folder voor jongeren)
Zelfvertrouwen (folder voor ouders)