Dromen

Dromen doen we allemaal. Maar wat betekenen onze dromen eigenlijk?

Gedurende 30 jaar heeft de Amerikaanse psycholoog Ian Wallace meer dan 150.000 dromen geïnterpreteerd. Hij heeft de negen meest voorkomende dromen, hun betekenis en wat je ermee kunt doen op een rijtje gezet.

 • Een lege kamer vinden.
  Wat betekend het? De kamers in een huis staan voor de verschillende kanten van je karakter. Een lege kamer vinden in de dromen houdt in dat je talenten van jezelf ontdekt waar je je nog niet bewust van was.
  Wat kun je ermee doen? Neem de tijd om je talenten te ontdekken en je zult zien dat er deuren voor je opengaan.
 • Macht over het stuur verliezen.
  Wat betekend het? De auto staat voor je vermogen om op je doel af te gaan. Als je de macht over het stuur verliest, kan dit betekenen dat je niet genoeg controle hebt over de weg die leidt tot je doel.
  Wat kun je ermee doen? In plaats van alles onder controle te willen houden, zou je moeten relaxen en op je instincten moeten vertrouwen.
 • Vallen.
  Wat betekend het? Als je jezelf voelt vallen in je slaap, betekend dit dat je teveel vast houd aan een bepaalde situatie.
  Wat kun je ermee doen? Vertrouw op jezelf en op anderen. Laat los en je zult merken dan alles op z`n pootjes terecht komt.
 • Vliegen.
  Wat betekend het? Als je kunt vliegen in je dromen betekend dit dat er onlangs een last van je schouders is gevallen.
  Wat kun je ermee doen? Je bent in staat om beslissingen en verantwoordelijkheden te nemen in het dagelijks leven.
 • Onvoorbereid een examen maken.
  Wat betekend het? Een examen staat voor de manier waarop we ons zelf zien in het dagelijks leven. Droom je over een examen, ben je eigenlijk bezig met het beoordelen van  jezelf.
  Wat kun je ermee doen? In plaats van constant jezelf te beoordelen is het belangrijk dat je jezelf accepteert zoals je bent. Zowel de positieve als minder positieve kanten. 
 • Naakt in een publieke ruimte.
  Wat betekend het? Kleren geven een beeld van hoe je bent in het leven en waar je waarde aan hecht. Droom je over naakt zijn in een publieke ruimte, geeft dit aan dat er een situatie is in het dagelijks leven waar je je kwetsbaar voelt.
  Wat kun je ermee doen? Ook al is het niet altijd makkelijk, erken waarom je je kwetsbaar voelt en geef dit aan.
 • Geen WC kunnen vinden.
  Wat betekend het? Een WC is nodig voor een van onze basisbehoeften. Als je geen WC kunt vinden, geeft dit aan dat je het moeilijk vind om je eigen behoeften duidelijk te maken aan andere mensen.
  Wat kun je ermee doen? Besteed meer tijd aan het vervullen van je eigen behoeften in plaats van die van anderen. 
 • Loszittende of uitvallende tanden.
  Wat betekend het? Je tanden staan voor zelfverzekerdheid. Er is dus een situatie in het dagelijks leven die je onzeker maakt.
  Wat kun je ermee doen? Kijk naar waar de onzekerheid vanaf komt en wat je in zou kunnen zetten zodat deze naar de achtergrond verdwijnt.
 • Achtervolgd worden.
  Wat betekend het? Er is een situatie die je graag op wilt lossen maar je weet niet goed hoe je dit aan moet pakken.
  Wat kun je ermee doen? Kijk waar je talenten liggen en gebruik deze om de lastige situatie op te lossen. Het lijkt eng, maar zo`n situatie brengt verborgen talenten naar boven waar je veel van kunt leren!