Hoe hou je het vakantiegevoel vast?

Die heerlijke vakantie lijkt in 1 klap heel lang geleden. Daarom tips voor een relaxed gevoel: thuis, op je werk én onderweg.

Na een aantal weken relaxen, sluit je weer achteraan in de file. Je uitzicht is niet meer die prachtige skyline of die ontspannende zee. Terug op de file. Je uitzicht kenmerkt zich nu door rode remlichten van de weggebruikers voor je. Die heerlijke vakantie lijkt in 1 klap heel lang geleden. En dat terwijl je je had voorgenomen om het na deze vakantie heel anders te gaan doen! Daarom tips voor een relaxed gevoel: thuis, op je werk én onderweg.

Back to business

De schoolvakantie is afgelopen, de scholen zijn weer begonnen. Dat betekent niet alleen broodtrommels en schooltassen vullen. Ook een groot deel van het bedrijfsleven komt terug van vakantie. De kinderen gaan back to school en jij back to business.

Regelmaat

Terug in het ritme dus. Van racen van en naar sportclubjes, school en speeldates naar snel je sneakers verwisselen voor die stijlvolle pumps, zodat je direct door kunt naar die meeting. Het ‘laid-backgevoel’ is helemaal weg. Voor je het weet sluipt het ‘actie-in-de-taxi-ritme’ er weer in. Daarom tips voor een relaxter dagelijks leven.

5 Tips vakantiegevoel vasthouden

  • Ga iets eerder uit bed. Hoewel je op vakantie natuurlijk heerlijk uitslaapt, kun je thuis tijd (en dus rust) winnen door je wekker eerder te zetten. Besteed die extra tijd aan tijd voor jezelf. Ga een rondje hardlopen, uitgebreid douchen, lak je nagels, lees een hoofdstuk, drink in alle rust een kop koffie of thee etc. Zie het als een genietmoment voor jezelf, zodat jij bent opgeladen voor een hele nieuwe dag.
  • Wissel verplichtingen en leuke dingen af. Geen zin om een fotoboek van die heerlijke vakantie te maken? Geef jezelf tijdslimiet mee. Werk bijvoorbeeld elke keer maximaal een half uur aan het fotoboek en doe daarna iets waar je heel blij van wordt. Uitgebreid koken bijvoorbeeld. Zo hak je de klus in delen en heb je elke keer als je aan de klus werkt iets om naar uit te kijken.
  • Doe 1 ding te gelijk. Zo focus je je op 1 taak, kom je in een flow, rond je de taak sneller af, bespaar je energie en creëer je rust in je hoofd. Tijdswinst en ontspanning dus!
  • Maak je hoofd leeg. Natuurlijk er ligt weer een enorme to-do-list op je te wachten. Thuis en op kantoor. En dan heb je ook nog een sociaal leven, wil je sporten en… alleen de gedachte maakt dat je hoofd niet meer in de vakantie-modus staat. Dit kan ook anders. Doe af en toe niets. Maak je hoofd leeg. Plan dagelijks ‘niets-doen-tijd’  en staar die momenten voor je uit (het liefst buiten), probeer elke keer als er een gedachte op komt, de gedachte weg te stoppen. Zo maak je je hoofd leeg en ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten en creativiteit. Nies doen is af en toe heel nuttig!
  • Maak lol! Neem het leven niet te serieus en maak lol. Plezier maakt je leven lichter en geeft je een flinke energie boost!

Onderweg

Eerder opstaan, must-do’s en likes afwisselen, singletasken, je hoofd leegmaken en lol maken: het klinkt allemaal heel leuk, maar het lukt niet altijd. Als je achteraan aansluit in de file bijvoorbeeld, terwijl je vergadering over 10 minuten begint. Na de vakantie wordt niet alleen je leven weer drukker, ook op de weg keert de drukte terug.

Pas rijgedrag aan

Rijd jij wekelijks flink wat kilometers om van en naar je werk te komen? Pas je rijgedrag aan het verkeer aan. Misschien heb je de afgelopen weken goed kunnen doorrijden bij het gebrek aan files. Plan vanaf nu weer filetijd in. Pas je reistijd aan, aan de drukte op de weg. Zo voorkom je dat je in de stress schiet en oververhit op kantoor aankomt.

Veiligheid

Zowel thuis als op kantoor inspanning en ontspanning afwisselen dus en in het verkeer je rijgedrag aanpassen. That’s it? Ja! Maar… niet iedereen plant filetijd in en gaat ’s morgens relaxed de weg op. Een ongeluk kan je overkomen, bijvoorbeeld door een gehaaste manoeuvre van een mede-weggebruiker. Het is daarom verstandig om jaarlijks te checken of jouw autoverzekering nog aansluit bij jouw wensen en persoonlijke situatie. Na de zomervakantie is zo’n geschikt moment om dit even te checken. Zo ga je voorbereid en gerust de weg op en voelt het terug in Nederland nog steeds (een beetje) als vakantie!   bron: www.generali.nl