Hoe overleef ik de eerste schooldag?

Het schooljaar begint alweer bijna! Voor veel kleuters is dit de eerste echte schooldag!

Verschillende spulletjes moeten mee, zoals een tasje met gymkleertjes, een broodtrommel met boterhammetjes en natuurlijk een te gekke rugzak. En liefst ook wat reservekleertjes, mocht er eens een keer een 'ongelukje' gebeuren. Misschien is het leuk om nog even een foto te maken, als aandenken aan de grote dag. En dan naar school! Omdat je kleuter al een aantal keren heeft meegedraaid, is het allemaal niet zo eng meer. Hij weet al waar de wc is en wie hij de eerste tijd kan vragen om mee te gaan. Hij heeft al gezien dat het spelen op school heel anders gaat dan hij gewend was. En voor de nieuwe kleuters gelden in het begin nog versoepelde regels, zodat ze zich rustig thuis kunnen gaan voelen. Zo burgert je kind ongemerkt volledig in. Hij is nu echt helemaal peuter-af!

Deze dag is voor veel kleuters (en ouders) een spannende dag.

Wij hebben wat tips verzameld om de dag zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  • Koop samen de spulletjes die je kleuter nodig heeft. Laat hem zelf een leuke rugzak, drinkbeker en broodtrommel uitzoeken. Let daarbij op dat hij de spullen zelf goed kan openen en sluiten.
  • Doe je kleuter kleding aan die hij makkelijk zelf aan en uit kan trekken. Op die manier worden ongelukjes zoveel mogelijk voorkomen.
  • Vertel je kind al ruim van te voren over school. Laat hem wennen aan de school door mee te doen met de wendagen (als de school deze heeft).
  • Label de jas, de tas en andere materialen die kwijt kunnen raken.
  • Als het van school mag, kun je hem een knuffel meegeven.
  • Maak het afscheid niet te lang. Zodra je merkt dat je kind aandacht heeft voor de juf of de andere kinderen in zijn klas, vertrek dan stilletjes.
  • Als je merkt dat je kind erg moe is na een schooldag, kun je ervoor kiezen om hem een dagdeel in de week thuis te laten. Kinderen zijn immers pas leerplichtig vanaf de vijf jaar.

 

En tot slot: Vergeet geen foto`s te maken.  Een eerste schooldag in een mijlpaal in het leven van je kind en dat wil je natuurlijk vastleggen.