• BOEI-Limburg voor kind gezin en school
  BOEI-Limburg voor kind gezin en school

  De meeste optimale en passende zorg voor kind, gezin en scholen >

 • Studiebegeleiding
  Studiebegeleiding

  Begeleiding van jongeren in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs >

 • Persoonlijke begeleiding en ondersteuning
  Persoonlijke begeleiding en ondersteuning

  BOEI adviseert, ondersteunt en begeleidt kinderen en jongeren >

 • Kind en Jeugdpsychologie
  Kind en Jeugdpsychologie

  BOEI helpt kinderen en jongeren met leerproblemen, gedragsproblemen, sociaal-emotionele problemen of ontwikkelingsproblemen zoals autisme of ADHD >

 • Gezin
  Gezin

  BOEI-Limburg ondersteunt, begeleidt en behandelt in het gezin daar waar problemen zich voordoen > 

 • Schoolbegeleidingsdienst
  Schoolbegeleidingsdienst

  BOEI ondersteunt en adviseert leerkrachten, leerlingen en ouders bij het realiseren van passend onderwijs bij kinderen met een functiebeperking >

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing. Het is een kortdurende en effectieve therapievorm die bedoeld is voor kinderen en jongeren die last blijven houden van nare of traumatische ervaringen. 

Voor wie?
EMDR is bedoeld voor kinderen die last blijven houden van één of meerdere traumatische ervaringen. Dit kan een schokkende gebeurtenis zijn, zoals een ongeval, een inbraak of een aanranding. Maar ook voor langdurige vervelende ervaringen, zoals pesterijen, die in het hier en nu nog steeds invloed hebben, kan de methode gebruikt worden. Een groot deel van de kinderen verwerkt vervelende gebeurtenissen op eigen kracht. Sommige kinderen blijven last hebben van de vervelende ervaringen. Ze ontwikkelen psychische klachten. Ze voelen zich anders, hebben vervelende gedachten, blijven beelden van de gebeurtenis steeds voor zich zien (flashbacks), zijn sneller boos, schrikken snel of slapen slecht. Men noemt dit post-traumatische stressklachten. Als de klachten zijn ontstaan na één of meerdere schokkende ervaringen en als denken aan de gebeurtenis nog steeds emotionele reacties oproept, kan EMDR helpend zijn.

Werking EMDR
De therapeut helpt het kind om de herinnering aan vervelende ervaringen te verwerken, met de bedoeling klachten te laten verminderen of verdwijnen. Wanneer er sprake is geweest van een eenmalige schokkende gebeurtenis, nemen klachten vaak na een paar behandelsessies al sterk af. EMDR kan zowel bij kinderen als volwassenen worden ingezet. EMDR kan al worden ingezet vanaf de leeftijd van circa 2 jaar.

Als kinderen last krijgen van vervelende herinneringen, dan is de gebeurtenis niet goed opgeslagen in het geheugen. Allerlei prikkels die aan de gebeurtenis doen denken (beelden, geuren, geluiden), kunnen er dan voor zorgen dat de ruwe herinnering steeds weer wordt geactiveerd. Het kind voelt dan weer dezelfde emoties als toen en raakt opnieuw van slag. EMDR helpt om herinneringen op een goede manier op te slaan, waardoor het weer gewone herinneringen worden. Herinneringen worden zo minder levendig en minder emotioneel opgeslagen.
Dat EMDR werkt is zeker. Hoe het precies werkt, is nog niet helemaal duidelijk. Het vermoeden bestaat dat het natuurlijke verwerkingsproces wordt gestimuleerd door de combinatie van aandacht voor de herinnering en een taak die het geheugen belast (bijvoorbeeld oogbewegingen).

De therapeut vraagt het kind om over de betreffende gebeurtenis te vertellen en het filmpje stil te zetten op het plaatje dat nu het naarst voor hem is om naar te kijken. Terwijl het kind zich concentreert op het beeld en wat het er nu bij denkt en voelt, wordt er nog iets anders van hem gevraagd.

Dit kan zijn:

 • Met de ogen de vingers van de therapeut volgen, die voor zijn gezicht heen en weer bewegen.
 • Luisteren naar geluidjes (klikjes) via een koptelefoon.
 • Met de handen trommelen op de handen van de therapeut (of andersom).

Regelmatig vraagt de therapeut wat er bij het kind opkomt (Wat merk je? Of wat komt er op?). Dit kunnen beelden, gedachten, gevoelens of lichamelijke sensaties zijn.

Het kind zal het beeld van de gebeurtenis steeds beter kunnen verdragen. Het zal steeds minder spanning oproepen. Herinneringen worden vaak waziger. De behandeling gaat door tot het kind niet meer van slag raakt door de gebeurtenis.

Bij kinderen wordt bij EMDR rekening gehouden met hun kalenderleeftijd of ontwikkelingsleeftijd.
Bij jongere kinderen wordt minder beroep gedaan op taal en op cognities en wordt meer gebruik gemaakt van visualisering.

Na afloop van de behandeling kunnen de effecten nog een paar dagen doorwerken. Dat is goed, want het betekent dat de verwerking verder gaat. Er kunnen beelden boven komen, het kind kan moe, onrustig of angstier zijn. Er kan soms hoofdpijn ontstaan. Deze effecten zijn meestal na drie dagen voorbij.

Wat is de rol van ouders bij EMDR?
Op welke manier ouders bij de EMDR worden betrokken hangt af van de leeftijd en de wensen van het kind. In het algemeen geldt:

 • Peuters en kleuters 1-5 jr: Ouders zijn belangrijk in de behandeling en worden intensief betrokken. Ouders zijn vrijwel altijd bij de therapie. Ze zorgen voor veiligheid voor het kind en kunnen de therapeut informatie geven over hun kind.
 • Kinderen 6-12 jaar: Kinderen kunnen de behandeling meestal zelfstandig volgen. Kinderen willen de ouder vaak geen verdriet doen en kunnen hierdoor geremd worden. Ouders zijn meestal niet bij de behandeling. De rol van ouders is vooral ondersteuning bieden en thuis nauwkeurig observeren.
 • Jongeren 12-18 jaar: Ouders zijn niet bij de behandeling. Ouders helpen hun kind door te laten merken dat ze er zijn als hij er behoefte aan heeft. Ze luisteren naar en observeren hun kind en ze accepteren het als hun kind liever niet praat.

Aanmelden
Aanmelden voor een psychologische behandeling kan via de telefoon of via de mail. U wordt dan uitgenodigd voor een intake gesprek met een (GZ)-psycholoog. Tijdens het intakegesprek wordt er gekeken welke behandeling het meest geschikt is voor de klachten/problemen van uw kind.

Vergoedingsmogelijkheden
Als u in het bezit bent van een verwijsbrief van de huisarts of de gemeente wordt de behandeling voor kinderen en jongeren tot 18 jaar volledig vergoed door de gemeente. 

Voor meer informatie over de behandeling en de vergoedingsmogelijkheden kunt u contact opnemen via 077-3523883 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .