Rouw- en verliesbegeleiding

Begeleiding van kinderen, jongeren en hun ouders die een rouw- en verlieservaring mee hebben gemaakt.

Voor wie?
Deze vorm van begeleiding is voor kinderen, jongeren en volwassenen die geconfronteerd zijn met rouw, verlies en trauma, bijvoorbeeld na een overlijden, bij ziekte, in echtscheidingssituaties, na een ongeval of bij angsten.

Soorten begeleiding
Individueel:
- Bij ziekte en/of overlijden:
Begeleiding van kinderen, jongeren en hun ouders in hun rouwproces, waarbij ze leren om, naast het verdriet, de draad van het leven weer op te pakken. Omdat beelden vaak meer zeggen dan woorden, wordt er naast gesprekken vaak gebruik gemaakt van verschillende creatieve werkvormen. Door te tekenen, knutselen, schrijven, spelen, verhalen te schrijven, muziek te maken of te luisteren, of bezig te zijn in de natuur, kunnen kinderen en jongeren gemakkelijk in beeld brengen wat hen bezig houdt.
- Bij echtscheiding:
Wanneer kinderen en jongeren hun eigen gevoelens over de echtscheiding moeilijk kunnen uiten of proberen te vermijden, kan dat op enig moment ineens aan het licht komen in gedragsuitingen zoals boosheid, angst, onzekerheid, schuldgevoel of andere klachten. Het is van belang om deze signalen te herkennen en te relateren aan het verdriet om het verlies van de echtscheiding. Binnen de therapie wordt kinderen en jongeren een plek geboden waar aandacht is voor zijn/haar verhalen en belevingen rondom dit verlies.
- Na een traumatische ervaring:
Ieder mens reageert anders in een situatie en ieder mens gaat er anders mee om. Wat voor de één als gemakkelijk wordt ervaren, kan voor de ander traumatisch zijn. Traumatische ervaringen kunnen de normale ontwikkeling drastisch verstoren en tot gedragsverandering leiden.  Indien nodig wordt er EMDR toegepast.

Gezin:
- Bij ziekte:
Als een gezinslid ernstig ziek is, reageert iedereen uit een gezin hier anders op. Hierdoor kunnen onderlinge relaties veranderen. Binnen de therapie wordt ondersteuning geboden aan zowel kinderen, jongeren en hun ouders, waarbij communicatie en acceptatie van verschillende verwerkingsprocessen de basis vormt. 
- Bij rouw- en verlies:
Bij een ingrijpende gebeurtenis reageert iedereen anders. Alle gezinsleden hebben hun eigen verlies te verwerken en daarbij zijn gevoelens als boosheid, schuld, loyaliteit etc. niet ongewoon. Ook kan het voorkomen dat het voor ouders moeilijk is om de 'normale' opvoeding gewoon door te laten gaan. Ieder gezinslid moet hard werken om het verlies te accepteren en om zich aan te passen aan de veranderde situatie. Binnen deze therapie wordt ondersteuning geboden aan het hele gezin. Binnen het gezin is het vooral bedoeld om de communicatie onderling te stimuleren en om van elkaar te leren hoe de verschillende personen omgaan met het verlies.

Groep:
- Lotgenoten:
Hoewel de drempel vaak hoog is, blijkt dat men erg gebaat is om met lotgenoten te kunnen praten. Jongerengroep 'Mijn masker af', bestaat uit jongeren en jong volwassenen (13-30 jaar) van wie allemaal een lief iemand is overleden. Zij ondersteunen elkaar en geven daarnaast samen gastlessen, lezingen voor alle doelgroepen. Zie voor info: www.mijnmaskeraf.nl

Aanmelden
Aanmelden voor een psychologische behandeling kan telefonisch. U wordt dan uitgenodigd voor een intake gesprek met een (GZ)-psycholoog. Tijdens het intakegesprek wordt er gekeken welke behandeling het meest geschikt is voor de klachten/problemen van uw kind.

Vergoedingsmogelijkheden
Als u in het bezit bent van een verwijsbrief van de huisarts of de gemeente wordt de behandeling voor kinderen en jongeren tot 18 jaar volledig vergoed door de gemeente. 

Voor meer informatie over de behandeling en de vergoedingsmogelijkheden kunt u contact opnemen via 077-3523883 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..