Autisme begeleiding

BOEI-Limburg biedt begeleiding aan kinderen en Jeugd met een autisme spectrum stoornis en reikt handvatten aan ouders en leerkrachten. 

Autisme is een stoornis die zich niet gemakkelijk laat omschrijven. Autisme kan namelijk op verschillende manieren en in verschillende gradaties tot uitdrukking komen.

Autisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis, wat betekent dat de stoornis vanaf de geboorte en in aanleg aanwezig is. De persoon met autisme verwerkt de prikkels, die met de zintuigen worden waargenomen, op een andere manier. Hierdoor wordt de informatie op een andere manier verwerkt en dit betekent dat zij anders denken en dit leidt ook tot ander gedrag. Het anders verwerken van informatie heeft grote invloed op de ontwikkeling op alle levensgebieden. Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. En dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee.

Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend. Aan de andere kant hebben mensen met autisme moeite met overzicht houden en sociale contacten en hebben ze een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten.

Gedetailleerd waarnemen komt voor, waarbij ze meer moeite hebben om de prikkels van de zintuigen tot een betekenisvol geheel samen te voegen en om samenhang te zien. In plaats daarvan verliezen ze zich vaak in de details en is het scheiden van hoofd- en bijzaken moeilijk. Mensen met autisme zien of horen vaak niet wat impliciet bedoeld wordt. Ze vinden het moeilijk om de achterliggende boodschap te begrijpen.

Zij begrijpen de bedoeling van mensen niet altijd en om de bedoeling te kunnen begrijpen moet je, je in een ander kunnen verplaatsen en inleven. Daar is verbeeldingsvermogen voor nodig en dat is vaak niet gemakkelijk voor iemand met autisme. Ook vinden ze het vaak moeilijk om meerdere dingen tegelijk te doen, of om overzicht te houden, te plannen en te organiseren.

Autisme kent vele gezichten. Sommige mensen met autisme zoeken weinig contact met anderen. Anderen doen dit juist heel actief, maar vaak op een manier die vreemd overkomt. Er zijn mensen met autisme die daarnaast een (lichte) verstandelijke beperking hebben of een hoge intelligentie. Sommigen kunnen een behoorlijk zelfstandig leven leiden, anderen hebben hun leven lang hulp nodig. Maar voor iedereen met autisme geldt dat het lastig is om te leven in een wereld die je niet begrijpt, en die jóu niet begrijpt.

Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft invloed op iemands leven. Elke dag opnieuw.

Het is een uitdaging de persoon met autisme als zijn omgeving om te leren gaan met de beperkingen die autisme met zich meebrengt. BOEI-Limburg biedt een verschillend aanbod aan mensen met autisme (en hun omgeving).   

Voor meer informatie over de mogelijkheden rondom de begeleiding van autisme kunt u contact op nemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..